Jak smażyć ryby?

Ryby najczęściej podajemy smażone. Warto jednak zrezygnować z niezdrowej panierki i poszukać alternatywnych metod smażenia.

Smażenie ryby

1.    Świeże filety – najlepiej wybierać te ze skórką. Rozpadają się one bowiem o wiele wolniej niż tuszki czy dzwonki rybne. Warto pamiętać jednak, że najlepiej układać je na patelni skórką do dołu. Jeśli filety są cieniutkie nie musimy ich przewracać na drugą stronę.

2.    Mrożone – koniecznie trzeba  przed smażeniem rozmrozić i wysuszyć. Pozostałe w filecie kosteczki lodu mogą bowiem sprawić, że ryba będzie niepotrzebnie się kruszyć. Gdy chcemy zaoszczędzić czas mrożone filety możemy włożyć na chwilkę do mikrofalówki.

3.    Panierkę możemy zastąpić odrobiną mąki. W takim wypadku warto również dodać do tłuszczu szczyptę soli – dzięki temu ryba nie będzie przywierać do patelni.

Zobacz też:

Co na szybkie gotowanie?

Folia aluminiowa dla szybszego gotowania

Jakie ozdoby z wrzosów?

Ozdoby z wrzosów

Jakie naczynia ceramiczne?

Naczynia ceramiczne

Jak prasować jedwab?

Prasowanie jedwabiu

Jak podzielić pokój?

Dzielenie pokoju

Jak zaaranżować pokój?

Aranżacja pokoju

Jak obudować wannę?

Obudowana wanna

Jaka wanna bez obudowy?

Wanna bez obudowy

Suszarka do łazienki - jak ją zrobić?

Suszarka w łazience

Jak uszczelnić okna?

Uszczelnieni okien

Co na krótkie zasłony?

Krótkie zasłony

Jak usunąć kamień z czajnika?

Czajnik

Jak przechowywać książki?

Przechowywanie książek

Domowa biblioteka - jak ją zrobić?

Domowa biblioteka

Jak zrobić mydełka?

Mydełka

Co na owady?

Spray na owady

Oszczędne ogrzewanie - jak postępować?

Oszczędne ogrzewanie

Żywa choinka - jak wybrać?

Żywa choinka

Jak myć naczynia?

Mycie naczyń

Jaka kołdra?

Kołdra

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom