Jaka deska do krojenia?
Deska do krojenia jest niezbędna w każdej kuchni. Nie wszyscy jednak wiedzą, że deska desce nierówna. Jakie więc tego typu produkty są dostępne na rynku?
1. Deski z tworzywa polietylowego – najbardziej rozpowszechnione deski do krojenia. Ich zaletą jest przede wszystkich niska cena.
2. Deski drewniane – są lepszej jakości niż deski polietylowe, nie rysują się i są dość trwałe.
3. Z plastikową pokrywką – zwykle wykonane są z drewna. Mogą służyć zarówno jako deski do krojenia, jak i np. pojemniki do przechowywania pieczywa czy ciast.
4. Ze szklaną wstawką – wykonane są z drewna, ale dodatkowo producenci wyposażają je w niewielkie szklane wstawki. Doskonale sprawdzą się do krojenia produktów o mocnym, charakterystycznym zapachu (np. czosnku czy śledzi). Szkło nie chłonie bowiem zapachów tak jak drewno.
5. Z tworzywa sztucznego z sylikonowymi uchwytami – można używać obu ich stron i bez problemów myć w zmywarce.