Jak udekorować ciasto?

Jeśli uwielbiasz piec i dekorować swoje wypieki, wcale nie musisz sięgać po gotowe rozwiązania. Większość z nich można samodzielnie przygotować.

Udekorowane ciasto

1. Polewa czekoladowa - w garnuszku zmieszaj 5 dag cukru, 5 dag masła, 2 łyżki śmietanki i 2 łyżki kakao. Całość podgrzewaj do momentu zgęstnienia masy.

2. Lukier - 20 dag cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny utrzyj na gładką masę.

3. Złociste płatki - 10 dag płatków migdałów wsyp na rozgrzaną patelnię (musi być sucha). Cały czas mieszając, lekko je podgrzewaj do momentu aż się zarumienią.

4. Czekoladowe wiórki - tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodając jedną łyżkę wody. Wylej cienką warstwę na blachę. Po wystudzeniu „zeskrobuj” cienkie wiórki, używając szpachelki.

Zobacz też:

Jak zrobić masę marcepanową?

Wykonywanie masy marcepanowej

Czym wyczyścić garnki?

Czyszczenie garnków

Jak wręczać kwiaty?

Wręczanie kwiatów

Jak przechowywać owoce?

Przechowywanie owoców w lodówce

Jak przechowywać warzywa?

Przechowywanie warzyw w lodówce

Jak prasować?

Prasowanie ubrań

Jaka sokowirówka?

Sokowirówka

Jak wybrać aparat?

Aparat fotograficzny

Jak zrobić skalniak?

Skalniak

Jak pielęgnować orchidee?

Biała orchidea

Jak zrobić wielkanocne dekoracje?

Wielkanocne dekoracje

Jak usunąć kamień?

Preparaty do usuwania kamienia

Jak podlewać kwiaty?

Podlewanie kwiatu

Jak sprzątać łazienkę?

Preparaty do sprzątania w łazience

Co zabrać na piknik?

Koszyk piknikowy

Jak położyć wykładzinę?

Wykładzina

Jaką lodówkę kupić?

Lodówki

Jakie kwiaty do ciemnego pokoju?

Paproć - kwiat nie lubiący światła

Jakie oświetlenie nad stołem?

Oświetlenie nad stołem

Jak zrobić obrączki do serwetek?

Obrączki na serwetki

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom