Jak gotować groch?

Nasiona grochu zawierają dużą ilość białka, dlatego są znakomitym zamiennikiem mięsa. Jak jednak je przyrządzać?

Groch

Zielony groszek, nazywany często przysmakiem lata, jest doskonały do różnego rodzaju sałatek, np. tych warzywnych. Ale nie tylko. Te soczyste nasionka o słodkawym smaku doskonale nadają się także jako baza podstawowa zupy-kremu. Z groszku można przygotować również smaczne puree albo podawać go z roztopionym masłem i świeżym koperkiem.

Zaś twardy groch doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu zup (nie tylko jako baza popularnej grochówki). Z powodzeniem można go dodać także do rozmaitych past do smarowania pieczywa. Warto jednak pamiętać, że groch suszony trzeba dość długo gotować.

Zobacz też:

Jak podawać ciecierzycę?

Ciecierzyca

Jak udekorować tort?

Dekoracja tortu

Jakie ozdoby z jabłek?

Ozdoby z jabłek

Jak prać bieliznę?

Pranie bielizny

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów

Jak mrozić grzyby?

Mrożenie grzybów

Jak marynować grzyby?

Marynowanie grzybów

Jak przechowywać grzyby?

Przechowywanie grzybów

Jak smażyć?

Smażenie

Jakie potrawy jednogarnkowe?

Potrawy jednogarnkowe

Jaki makaron?

Makaron

Jak gotować kasze i ryż?

Ryż

Jakie są najlepsze ziemniaki?

Najlepsze ziemniaki

Jakie dania z ziemniaków?

Przyrządzanie ziemniaków

Jak przygotować mięso na grilla?

Przygotowywanie mięsa na grilla

Jakie akcesoria do grilla?

Akcesoria przydatne do grillowania

Jak marynować mięso na grilla?

Marynaty na grilla

Jak optycznie powiększyć mieszkanie?

Dodatkowe miejsce w mieszkaniu

Gdzie trzymać zabawki?

Kosz na zabawki i pomoce szkolne

Meble ogrodowe - jak czyścić?

Meble ogrodowe

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom