Jakie przetwory z owoców?

Chciałabyś zrobić domowe przetwory? Przygotuj odpowiednio owoce.

Przetwory

Pierwszym krokiem jest już sam zakup owoców do przetwarzania. Najlepiej, aby były one zupełnie zdrowe (np. nieobite). Jedynie na galaretkę czy marmoladę można przeznaczyć owoce nieco gorszej jakości. Wybierając owoce na kompoty cz syropy zwróć uwagę na ich jędrność. Zbyt dojrzałe mogą bowiem rozgotować się i nieapetycznie wyglądać w słoikach. W przypadku dżemów, konfitur czy powideł ta cecha nie ma akurat znaczenia – na powidła możesz wręcz wybrać śliwki nieco przejrzałe, ponieważ są słodsze.

Pamiętaj również o tym, aby z owoców pestkowych (np. śliwek czy brzoskwiń) usunąć pestki, które zawierają kwas pruski (przy dłuższym przechowywaniu przeniknie on do całego słoika).

Zobacz też:

Co można zrobić z owoców?

Przetwory z owoców

Jak dbać o buty?

Dbanie o buty

Jak naprawić buty?

Buty do naprawy

Jak ozdobić ścianę?

Ozdobiona ściana

Jakie ozdoby z polnych kwiatów?

Bukiet z polnych kwiatów

Jak zrobić polewę?

Polewa

Jakie przystawki z pomidorów?

Przystawka z pomidorów

Jak smażyć ryby?

Smażenie ryby

Co na szybkie gotowanie?

Folia aluminiowa dla szybszego gotowania

Jakie ozdoby z wrzosów?

Ozdoby z wrzosów

Jakie naczynia ceramiczne?

Naczynia ceramiczne

Jak prasować jedwab?

Prasowanie jedwabiu

Jak podzielić pokój?

Dzielenie pokoju

Jak zaaranżować pokój?

Aranżacja pokoju

Jak obudować wannę?

Obudowana wanna

Jaka wanna bez obudowy?

Wanna bez obudowy

Suszarka do łazienki - jak ją zrobić?

Suszarka w łazience

Jak uszczelnić okna?

Uszczelnieni okien

Co na krótkie zasłony?

Krótkie zasłony

Jak usunąć kamień z czajnika?

Czajnik

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom