Co to jest mąka orkiszowa?
![Mąka orkiszowa](/zdjecia-male/maka-orkiszowa.jpg)
Często przyrządzasz sałatę? To delikatne warzywo wymaga odpowiedniego przechowywania.
Sałata bardzo szybko traci jędrność. Jeśli chcesz, aby dłużej była chrupka musisz stosować kilka zasad. Warto pamiętać, że najdłużej (około tygodnia ) swoje walory zachowują odmiany o grubszych liściach, np. cykoria czy sałata lodowa.
Sałatę możesz przechowywać w całości. Wtedy jednak zawiń główki w wilgotny papier i włóż do lodówki. Możesz również wstawić główkę do naczynia z wodą. Pamiętaj jednak o tym, aby uprzednio naciąć głąb główki na krzyż.
Sałatę najlepiej jednak podzielić na pojedyncze liście i wrzucić je do foliowej torebki. Gdy po wyjęciu z folii listki będą nieco zwiędłe możesz włożyć je na 10 minut do zimnej wody zmieszanej z sokiem wyciśniętym z cytryny.