Jaka odmiana fasoli?

Nasiona fasoli różnią się wielkością, barwą oraz walorami smakowymi. Zobacz do jakich potraw najlepiej pasują poszczególne gatunki.

Fasola

1.Jaś – jedna z najpopularniejszym odmian fasoli. Ma białe duże nasiona. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i mączystą konsystencją. Doskonale nadaje się do dań duszonych (np. fasolki po bretońsku) i zapiekanych. Z tej odmiany można przyrządzić także wyśmienite puree.

2. Fasola czerwona – charakteryzuje się słodkim smakiem. Znakomicie nadaje się do farszów oraz różnego rodzaju past. Najczęściej używana jest w daniach kuchni meksykańskiej.

3. Fasola perłowa – ma drobne białe nasionka. Dodaje się ją do zup (czerwonego czy ukraińskiego barszczu) oraz rozmaitych sałatek.

4. Fasola czarna – jej cechą charakterystyczną jest pikantno-słodki smak. Ten gatunek nie rozpada się w gotowaniu, dlatego znakomicie nadaje się do sałatek. Jest także dobrym  uzupełnieniem potraw mięsnych.

Zobacz też:

Jak gotować groch?

Groch

Jak podawać ciecierzycę?

Ciecierzyca

Jak udekorować tort?

Dekoracja tortu

Jakie ozdoby z jabłek?

Ozdoby z jabłek

Jak prać bieliznę?

Pranie bielizny

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów

Jak mrozić grzyby?

Mrożenie grzybów

Jak marynować grzyby?

Marynowanie grzybów

Jak przechowywać grzyby?

Przechowywanie grzybów

Jak smażyć?

Smażenie

Jakie potrawy jednogarnkowe?

Potrawy jednogarnkowe

Jaki makaron?

Makaron

Jak gotować kasze i ryż?

Ryż

Jakie są najlepsze ziemniaki?

Najlepsze ziemniaki

Jakie dania z ziemniaków?

Przyrządzanie ziemniaków

Jak przygotować mięso na grilla?

Przygotowywanie mięsa na grilla

Jakie akcesoria do grilla?

Akcesoria przydatne do grillowania

Jak marynować mięso na grilla?

Marynaty na grilla

Jak optycznie powiększyć mieszkanie?

Dodatkowe miejsce w mieszkaniu

Gdzie trzymać zabawki?

Kosz na zabawki i pomoce szkolne

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom