Jak usunąć zapach mułu?
Mięso ryb jest bardzo zdrowe. Nie wszystkim jednak odpowiada ich charakterystyczny zapach. Jak się go pozbyć?
Otóż można zastosować pewne „zabiegi” przed przygotowywaniem potraw rybnych, które częściowo zniwelują nieprzyjemny posmak mułu. Sprawdzonym sposobem jest namoczenie uprzednio opłukanej ryby w mleku (około 3-4 godziny). Niektórzy kucharze radzą także, aby filety rybne na około 2-3 godziny obłożyć plastrami cebuli. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby potem tę cebulę wyrzucić, a nie dodać do potrawy. Sprawdza się także skropienie mięsa ryby wodą z octem winnym bądź sokiem z cytryny.
Gdy zaś przygotowujemy zupę rybną sprawdzonym pomysłem na złagodzenie smaku jest pasta przygotowana ze zmiksowanego chleba, żółtka i odrobiny czosnku.