Jak usunąć zapach mułu?

Mięso ryb jest bardzo zdrowe. Nie wszystkim jednak odpowiada ich charakterystyczny zapach. Jak się go pozbyć?

Ryby słodkowodne

Otóż można zastosować pewne „zabiegi” przed przygotowywaniem potraw rybnych, które częściowo zniwelują nieprzyjemny posmak mułu. Sprawdzonym sposobem jest namoczenie uprzednio opłukanej ryby w mleku (około 3-4 godziny). Niektórzy kucharze radzą także, aby filety rybne na około 2-3 godziny obłożyć plastrami cebuli. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby potem tę cebulę wyrzucić, a nie dodać do potrawy. Sprawdza się także skropienie mięsa ryby wodą z octem winnym bądź sokiem z cytryny.

Gdy zaś przygotowujemy zupę rybną sprawdzonym pomysłem na złagodzenie smaku jest pasta przygotowana ze zmiksowanego chleba, żółtka i odrobiny czosnku.

Zobacz też:

Jaka odmiana fasoli?

Fasola

Jak gotować groch?

Groch

Jak podawać ciecierzycę?

Ciecierzyca

Jak udekorować tort?

Dekoracja tortu

Jakie ozdoby z jabłek?

Ozdoby z jabłek

Jak prać bieliznę?

Pranie bielizny

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów

Jak mrozić grzyby?

Mrożenie grzybów

Jak marynować grzyby?

Marynowanie grzybów

Jak przechowywać grzyby?

Przechowywanie grzybów

Jak smażyć?

Smażenie

Jakie potrawy jednogarnkowe?

Potrawy jednogarnkowe

Jaki makaron?

Makaron

Jak gotować kasze i ryż?

Ryż

Jakie są najlepsze ziemniaki?

Najlepsze ziemniaki

Jakie dania z ziemniaków?

Przyrządzanie ziemniaków

Jak przygotować mięso na grilla?

Przygotowywanie mięsa na grilla

Jakie akcesoria do grilla?

Akcesoria przydatne do grillowania

Jak marynować mięso na grilla?

Marynaty na grilla

Jak optycznie powiększyć mieszkanie?

Dodatkowe miejsce w mieszkaniu

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom