Jak przygotować słoiki na przetwory?

Chcesz przygotować przetwory? Przygotuj odpowiednio słoiki.

Słoiki

Naczynia, w których chcesz przechowywać surówki, dżemy i inne przetwory powinny być przede wszystkim szczelne. Dlatego niezależnie od tego, czy używasz słoików typu wek, czy tych typu twist-off  musisz dokładnie sprawdzić, czy nie są wyszczerbione. Przed umyciem słoików najlepiej je powąchać – te o nieprzyjemnym zapachu powinnaś od razu wyrzucić. Pamiętaj o tym, aby sprawdzić również zakrętki. Te szklane powinny mieć gładką krawędź, zaś te metalowe być sztywne.

Przed nakładaniem przetworów powinnaś przygotowane słoiki wyparzyć. Możesz to zrobić zarówno w piekarniku , jak i zagotować naczynia w garnku z gorącą wodą (gotować około 15 minut).

Zobacz też:

Jakie słoiki na przetwory?

Słoiki na przetwory

Jakie przetwory z owoców?

Przetwory

Co można zrobić z owoców?

Przetwory z owoców

Jak dbać o buty?

Dbanie o buty

Jak naprawić buty?

Buty do naprawy

Jak ozdobić ścianę?

Ozdobiona ściana

Jakie ozdoby z polnych kwiatów?

Bukiet z polnych kwiatów

Jak zrobić polewę?

Polewa

Jakie przystawki z pomidorów?

Przystawka z pomidorów

Jak smażyć ryby?

Smażenie ryby

Co na szybkie gotowanie?

Folia aluminiowa dla szybszego gotowania

Jakie ozdoby z wrzosów?

Ozdoby z wrzosów

Jakie naczynia ceramiczne?

Naczynia ceramiczne

Jak prasować jedwab?

Prasowanie jedwabiu

Jak podzielić pokój?

Dzielenie pokoju

Jak zaaranżować pokój?

Aranżacja pokoju

Jak obudować wannę?

Obudowana wanna

Jaka wanna bez obudowy?

Wanna bez obudowy

Suszarka do łazienki - jak ją zrobić?

Suszarka w łazience

Jak uszczelnić okna?

Uszczelnieni okien

Warto wiedzieć

Czyszczenie podłogi

Jak myć podłogę?
Dom

Wyróżniona porada

Żelazko

Jak wybrać żelazko?
Dom