Jak działa herbata czerwona?
Autor: Patrycja Pruś, Kategoria: Zdrowie
Czerwone herbaty to specjalna rodzina gatunków, powstających w specjalny sposób w wyniku fermentacji i suszenia liści. Są one wyjątkowo skuteczne w procesach odchudzania, nazywane też często „zabójcami tłuszczu”.
Jak większość znanych herbat tak i te czerwone pochodzą w Azji, ale specjalizują się w ich produkcji głównie Chiny i Tajwan. Decydują o tym nie tylko warunki środowiskowe, ale przede wszystkim wypracowana przez tysiąclecia kultura picia herbaty, wiążąca się z modyfikowaniem jej gatunków oraz procesów produkcji.
Produkcja czerwonej herbaty polega na poddawaniu zebranych z określonych gatunków krzewów liści procesowi krótkiej fermentacji. Podczas jej przebiegu krawędzie liści zabarwiają się na czerwono stąd zarówno kolor otrzymywanego naparu, jak i jego nazwa. W procesie fermentacji herbata zyskuje też charakterystyczny smak przypominający nieco przyprawy korzenne z ziemistym dodatkiem.
- Do najważniejszych właściwości czerwonej herbaty można zaliczyć bardzo intensywny wpływ na procesy przemiany materii. Napar pobudza wydzielanie soków trawiennych, które przyspieszają trawienie, wpływając też na pracę jelit i w konsekwencji na tempo całego metabolizmu. Jest to zjawisko bardzo korzystne w procesach odchudzania.
- Substancje zawarte w czerwonej herbacie mają też zbawienny wpływ na pracę serca i układu naczyniowego, poprawiają krążenie i ciśnienie krwi, obniżają tez poziom złego cholesterolu.
- Spora ilość cennych substancji w naparze, takich, jak związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu, białko, polifenole, enzymy i teina - w zależności od rodzaju poprawiają stan uzębienia i kości, wpływają na koncentrację i pamięć, poprawiają nastrój, regulują pracę wątroby, wzmacniają organizm, oraz poprzez działanie moczopędne przyczyniają się do usuwania toksyn.
- Czerwone herbaty są też doskonałym wspomaganiem dla sportowców i osób aktywnych, bowiem przyczyniają się do uzupełniania niedoborów mineralnych.
Parzenie czerwonej herbaty jest podobne do tradycyjnej czarnej i wymaga ogrzanego czajniczka porcelanowego. Do takiego naczynia wsypuje się przygotowany susz w ilości do 1 łyżeczki na 200 ml wody. Duże znaczenie ma sama woda. Powinna być gotująca, ale nie przegotowana. Na początku wyczucie tego momentu może sprawiać problem, ale warto zagotować ją w odkrytym naczyniu i obserwować moment, kiedy woda staje się biała od powstających pęcherzyków, ale jeszcze nie bulgocze. Określa się ten etap jako drugie stadium gotowania. Woda powinna być też miękka, czyli pozbawiona zawartych w niej substancji poprzez zastosowanie filtra. Parzenie w takiej wodzie powinno trwać 3-4 minut. Twardsza woda wymaga dłuższego parzenia do 7 minut. Jeśli woda zostanie przegotowana herbata straci aromat. W niedogotowanej nie uzyska się pełni wartości naparu. Czas parzenia skraca się też, jeśli susz jest bardzo drobny albo wysokiej jakości. Herbatę pije się bez dodatku cukru - zwłaszcza, jeśli spożywają ją osoby odchudzające. Jednak jeśli smak nie przypadnie do gustu można skorzystać z czerwonych herbat aromatyzowanych.
Zobacz też:

Odchudzanie wymaga często różnego typu zabiegów pozwalających na przestawienie organizmu z wolnego metabolizmu na znacznie wyższy poziom, pozwalający redukować tkankę tłuszczowa. Herbaty odchudzające z powodzeniem można zaliczyć do takich wspomagaczy.

Yerba mate nazywana też napojem młodości nie bez powodu nosi taki przydomek. Ilość zawartych w niej substancji i liczna oddziaływań na ludzki organizm jest ogromna. Wartości zdrowotne doceniali już starożytni Indianie.

Herbata owocowa to określenie bardzo szerokie, obejmujące grupę napojów o zróżnicowanym składzie i tak samo wiele różnych oddziaływań na ludzki organizm. Wszystkie jednak łączy wspólna cecha, jaką są witaminy.

Czarna herbata to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie, konkurujący jedynie z kawą, ale zdecydowanie przewyższający tę ostatnią pod względem wartości i korzyści dla ludzkiego organizmu.

Pu-erh nie wymaga przedstawiania, bowiem jest powszechnie znana wśród osób dbających o linię, jako pogromca tłuszczu. Jej właściwości w procesie trawienia i wspomaganiu odchudzania są nieocenione, ale pu-erh ma też inne zalety.

Wiemy, jak ważne są witaminy w naszej diecie, ale czy podobną uwagę poświęcamy składnikom mineralnym? Ich też czasem brakuje, dlatego bardzo ważne jest zwrócenie na nie uwagi...

Okres przeziębień i grypy właśnie się rozpoczął. Wielu z nas, w celu ochrony przed zachorowaniem, sięga po przeróżne suplementy diety. Trzeba jednak wiedzieć, jak je zażywać.

Podejrzewasz, że możesz być w ciąży? Przekonaj się o tym, robiąc test. Zanim jednak go kupisz, dowiedz się, jakie masz opcje wyboru.

Sezon grypy i przeziębień trwa. Lekarze zalecają, by nie przychodzić od razy do pełnej wirusów przychodni i początkowe objawy przeziębienia zwalczać samemu – jak to zrobić?

W nocy przewracasz się z boku na bok, a rano nie masz sił? Jesteś zatem jedną z wielu osób cierpiących na bezsenność. Dowiedz się, co należy zrobić, by w końcu spać spokojnie… i długo.

Masz już dość noszenia okularów? Myślisz o soczewkach, ale nie wiesz, jakie wybrać? Zapoznaj się z naszym krótkim przewodnikiem.

Dbasz o piękny uśmiech, regularnie myjąc zęby? Świetnie – pamiętaj jednak, że ważny jest jednak nie tylko wybór odpowiedniej pasty, ale także szczoteczki. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą.

Grzybicą paznokci można zarazić się w sposób niezwykle prosty, ale już jej wyleczenie jest trudne. Im później zareagujesz, tym gorzej dla twojego zdrowia. Jeśli zatem zauważyłaś objawy już teraz – nie czekaj.

Większość dostępnych na rynku tabletek na odchudzanie należy do grupy suplementów diety. Do dyspozycji mamy wiele rodzajów opartych na różnych składnikach. W oparciu o opinie użytkowników stworzyliśmy ranking najskuteczniejszych tabletek na odchudzanie.

Chrapanie to z potocznie wydawanie podczas snu świszczącego lub charkotliwego dźwięku, który może osiągnąć głośność nawet do 90 decybeli. Według medycznego spojrzenia chrapanie to drganie języczka i podniebienia miękkiego w czasie wdechu powietrza.